Wie domineert de planeet? (infographics van TNI)

Er bestaat een “internationale, nomadische sociale klasse” die de planeet domineert, aldus Susan George, directrice van het Transnational Institute (TNI). Het wordt door TNI met een aantal infographics onderbouwd.

TNI, een instituut van activistische academici publiceerde deze infographics gelijktijdig met het World Economic Forum in Davos op hun website en facebookpagina. De infographics tonen hoe enorm geconcentreerd de economische en politieke macht in de wereld inmiddels is. In de woorden van directrice Susan George:

De onderlinge verwevenheid van de machtigste bedrijven ter wereld; verwisselbare personen met gemeenschappelijke belangen en doelen onthult een echte internationale, nomadische sociale klasse dat ik de Davos-klasse noem. De leden behoren niet tot een samenzwering en de ‘modus operandi’ kan gemakkelijk worden waargenomen en geïdentificeerd.

De infographics geven de volgende cijfers:
  • 7 van de 10 rijkste bedrijven zijn olie- en energiebedrijven.
  • Minder dan 1% van de bedrijven, voornamelijk banken, controleren de aandelen van 40% van alle bedrijven wereldwijd.
  • Meer dan de helft van de top beursgenoteerde banken en oliemaatschappijen zitten in elkaars besturen.
  • 40 van de top 100 grootste economieën ter wereld zijn bedrijven.
  • 0,001% van de wereldbevolking, slechts 100.000 mensen, bezitten activa ter waarde van 14,6 biljoen dollar, meer dan een vijfde van het BBP van de wereld.
  • Met de activa van alle miljonairs in de wereld zou je de schulden van de EU crisislanden (Griekenland, Ierland, Italië, Portugal, Spanje) tien keer kunnen afbetalen
  • Alleen de toename van de welvaart in 2011 van de 25 rijkste miljardairs van de wereld zou de gehele universitaire studiekosten van het Verenigd Koninkrijk elf keer kunnen betalen.
  • Met de totale rijkdom van deze 25 miljardairs zou je de volledige kosten van universeel primair en secundair onderwijs in ontwikkelingslanden bijna vier keer kunnen betalen.
11 miljoen mensen, of 0.15%, controleren $42 triljoen dollar oftewel 2/3 van 's werelds totale jaarlijkse inkomen (BNP). Een nog kleinere groep mensen, 0.001%, controleert welvaart ter waarde van 1/3 van 's werelds BNP (TNI 2013).
11 miljoen mensen – 0.15% van de wereldbevolking – controleren $42 triljoen dollar oftewel 2/3 van ’s werelds totale jaarlijkse inkomen (BNP). Een nog kleinere groep mensen – 0.001% van de wereldbevolking – controleert welvaart ter waarde van 1/3 van ’s werelds BNP (TNI 2013).

Een gerelateerde studie:

In de New Scientist (2011) wordt een samenvatting gegeven van een studie van Vitali e.a. (2011) naar de macht van een relatief klein netwerk van bedrijven die een gigantisch deel van de wereldeconomie controleert. Uit deze studie blijkt dat slechts 1318 bedrijven die met elkaar verweven zijn (ze bezitten aandelen in elkaar) maar liefs 20% van de totale omzet wereldwijd ontvangen en 60% van de totale omzet verdiend in de industrie (blue chip en manufacturing). Van deze 1318 bedrijven is 40% van het totale vermogen in handen van een kleinere groep van 147 bedrijven. In de top 20 staan bedrijven als Goldman Sachs, Barclays Bank en JPMorgan Chase & Co.

________________________

Dit is een uitwerking van een paragraaf uit het (inkomens)ongelijkheid document

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s