Sta 28 april stil bij Workers’ Memorial Day, omdat per jaar 2,3 miljoen mensen overlijden door hun werk

Vandaag (28 april) is het Workers’ Memorial Day, om stil te staan bij de dood van werknemers die stierven als gevolg van hun werk. Per jaar 2,3 miljoen wereldwijd, waarvan zo’n 3.000 in Nederland.

Op 28 april staan wereldwijd vakbonden stil bij de vele werknemers die overleden als gevolg van hun werk.

Workers’s Memorial Day werd ooit geïnitieerd door vakbonden in de VS naar aanleiding van de Occupational Health and Safety Act op 28 april, 1970, een belangrijke wet die werkgevers verplichtte meer oog te hebben voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers. Andere vakbonden uit andere landen namen de traditie over en de Canadese overheid verklaarde 28 april zelfs tot een nationale dag van rouw.

Maar op 28 april wordt niet alleen gerouwd over slachtoffers uit een ver verleden waarin werk nog veel gevaarlijker was dan nu. Nog steeds overlijden jaarlijks miljoenen mensen als direct of indirect gevolg van hun werk. En niet alleen in textielfabrieken en mijnen in verre landen, maar ook in rijkere landen als Nederland.

2,3 miljoen per jaar (elke 15 seconden één)

Wereldwijd sterven er jaarlijks zo’n 2,3 miljoen werknemers als gevolg van hun werk, meldt de International Labour Organization (ILO, 2015): “elke 15 seconden sterft er een werknemer door een werkgerelateerd ongeval of werkgerelateerde ziekte”. Dat zijn er 6.000 per dag. Daarnaast zijn er een hoop niet-fatale ziekten en ongevallen: “Meer dan 160 miljoen mensen lijden aan werkgerelateerde ziektes en er zijn 312 miljoen niet-fatale ongelukken per jaar”.

Ter vergelijking: het aantal dodelijke oorlogsslachtoffers komt sinds 1990 zelden boven de 100.000 per jaar, volgens de Human Security Report Project van de Canadese Simon Fraser University.

Het gaat echter om minder sensationele sterfgevallen, blijkt uit dit ILO rapport, wat het gebrek aan publieke aandacht ervoor gedeeltelijk verklaart. Het grootste deel (2,02 miljoen, cijfers uit 2013) overleed door ziektes die veroorzaakt werden door hun werk. Door bijvoorbeeld Pneumoconiose (ook wel bekend als ‘stoflong’), een longaandoening die veroorzaakt wordt door het inademen van stof in mijnen, steengroeven of de bouw.

Asbestosis_high_mag
Longen met asbestose, een vorm van stoflongen. Bron: Wikipedia

En er vallen nog steeds dodelijke slachtoffers als gevolg van asbest, want hoewel het in veel delen van de wereld verboden is (zoals de EU) wordt er nog steeds 2 miljoen ton van geproduceerd per jaar, vooral in ontwikkelingslanden.

Stress, de stoflong van de 21e eeuw

Een groeiend gevaar in de 21e eeuw is de psychologische schade van werk en de gezondheidseffecten hiervan, zegt de ILO: “Werkgerelateerde stress en de gezondheidsgevolgen hiervan zijn een grote zorg geworden, vooral sinds de economische crisis. In bedrijven is er steeds vaker sprake van psychologische intimidatie, pesten, seksuele intimidatie en andere vormen van geweld.”

De Belgische psycholoog Paul Verhaeghe beaamt dit in een interview in het Belgische tijdschrift De Tijd: “Stress is de stoflong van de 21e eeuw […]. Volgens een rapport van The London School of Economics uit 2006 zou één op de zes Britten een depressie of een chronische angststoornis hebben. Een. Op. De. Zes.” Stress is volgens Verhaeghe bovendien “letterlijk ziekmakend door een daling van de immuniteit”.

In Nederland

In Nederland sterven er per jaar zo’n 3000 werknemers als gevolg van hun werk, meldt de FNV vakbond. Ook in Nederland is “het aantal bedrijfsongevallen waardoor werknemers onmiddellijk komen te overlijden maar een fractie, circa 100, van het totaal aantal slachtoffers” en sterft het grootste deel als gevolg van “schadelijke stoffen en dampen die vooral kanker en aandoeningen aan de long- en luchtwegen en het zenuwstelsel veroorzaken”.

Gigantische getallen, maar met relatief weinig sensationele sterfgevallen is er weinig aandacht voor in de media. Iemand die in het AMC overlijdt aan pneomoconiose of een aan stress gerelateerde hartaanval is nou eenmaal niet nieuwswaardig.

De ILO noemt het een “verborgen epidemie”.

___________________________________

Meer:

Op Economielinks:

Van elders:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s